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Local Government Financial Reporting Pursuant to Chapter 2019-56, L.O.F. 
Answers to Frequently Asked Questions 

(Revised 9/25/2019) 
 
EDR has received questions from local government officials regarding the new local government 
financial reporting requirements. The questions and EDR’s answers, in bold italicized text, are 
provided below. 
 
Answers to General Questions about this New Reporting Requirement 
 
Question 
The Orange County Library System is reflected on the ‘List of Active Special Districts as of July 
11, 2019’ file posted on the EDR’s Local Government Financial Reporting website. Consequently, 
I assume the District needs to submit this report to EDR. If so, should be use the County 
Reporting Form since we are governed by Orange County? This new reporting requirement only 
applies to county and municipal governments; independent special districts do not have to 
report. Since the Orange County Library System is an independent special district, you do not 
have to report. Furthermore, dependent special districts do not have to report separately. 
 
Question 
Under this new reporting requirement, should I include the local government’s CRA data? Yes, 
spending, debt, employee, salary, and benefits data for the local government’s CRA, as well 
as any other dependent special districts, should be included. 
 
Question 
After I submit our reporting form this year, will there be anything further that I will need to do 
on this after my actual audit is complete? No, there will be nothing further you will need to do 
this year. During next year’s reporting cycle, you will have the opportunity to revise figures for 
FY 2018-19 and FY 2019-20. 
 
 
Answers to Questions about Total Government Spending and Total Debt 
 
Question 
The new reporting form due on or before the 15th of October asks for the FY 2018-19 Budget, 
as Amended. Sections 129.06(2) and 166.241(4), F.S., provides for the amendment of the budget 
within 60 days after the close of the fiscal year. Therefore, a budget may be amended on or 
before the 29th of November and then differ from the amended budget submitted on the new 
form. Could you please provide guidance? Does it not matter? Will you need amended forms? 
In recording FY 2019-20 and FY 2018-19 spending, please use the FY budget that is in effect at 
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the time you report. EDR is aware of the s.129.06(2) and s.166.241(4), F.S., provisions that 
allow counties and municipalities to amend the budget for the prior fiscal year within the first 
60 days of a fiscal year. EDR recognizes that the FY 2019-20 and FY 2018-19 figures that will 
be reported by October 15, 2019, may be different next year. EDR will caveat that the FY 2019-
20 and FY 2018-19 figures reported by local governments in October 2019 could be amended 
after the reporting deadline. EDR will not be asking local governments to amend their 2019 
reporting. During next year’s (i.e., 2020) reporting cycle, local governments will have the 
opportunity to update FY 2018-19 and 2019-20 spending figures as reflected in amended or 
final budgets. 
 
Question 
Is the reporting for this to cover Board of County Commissioner data or does it include the Board 
of County Commissioners and all Constitutional Officers? While we have time to get this done, 
it will make it easier to prepare our approach if we know what the scope of the data to be 
collected. The reporting of Total Government Spending and Cost of Pay Off Current Debt 
Obligations should include the BOCC and all constitutional offices. 
 
Question 
Can you clarify the meaning of “government spending” for me? For total government spending 
sections, are you asking for government wide converted numbers (governmental funds are 
converted to full accrual basis) or total numbers from fund level statement? Enterprise funds 
will always will be accrual basis. EDR is asking for total numbers from fund-level statements. 
 
Question 
On the reporting form, is the total government spending the entire budgeted funds? Or, just the 
general (operating) fund? This would be my question for the employee section as well! EDR 
interprets the legislation to ask for total government spending – all funds. Same answer for 
employee section. 
 
Question 
If we are to use the AFR data submitted in prior years, why doesn’t the EDR pick up the first 3 
years from the AFR submittals and just have us give you the current and prior budget? EDR staff 
reasoned that local governments should be asked to report these historical AFR data in the 
first year of this reporting cycle. This will allow us to cross-check against the data we receive 
from the Department of Financial Services. Obviously, in future years, local governments will 
not be asked annually to provide government spending and debt data for the previous five 
fiscal years. 
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Question 
Since the spending categories are modeled after those used in the Uniform Accounting System 
Chart of Accounts, where can I find this document. The broad expenditure categories used in 
this form are the same categories listed in the Uniform Accounting System Chart of Accounts, 
which is the standard for recording and reporting local government financial information to 
the Florida Department of Financial Services, pursuant to s. 218.33, F.S. It appears that the 
Uniform Account System Manual – 2014 Edition is the most recent version and is posted on 
the Department of Financial Services website via the following link. 
https://www.myfloridacfo.com/Division/AA/Manuals/2014UASManual-7-31-15_FINAL.pdf 
 
Question 
I am assisting our Budget Office in compiling the information for historical total government 
spending. It appears that this information should be taken from the County’s prior AFRs. The 
AFR total column includes discretely presented component units. Should the total government 
spending (both historical and budget) include these component units? Yes, total government 
spending (both historical and budget) should include these component units. 
 
Question 
In preparation to comply with the new reporting requirements, I have the following questions. 
Our city has 3 Enterprise Funds (utilities, golf, and stormwater). Should these funds be included 
in Total Government Spending and, if yes, under which category? Our city budgets and records 
2 Pension Trust Funds. Should we include these funds as well and, if yes, under which category? 
Finally, our city has 5 Debt Service Funds that are used to record the payments of debt. Should 
we include these funds? EDR interprets the legislation to ask for total government spending 
across all funds. The format of the Total Government Spending section of the Municipal 
Reporting Form follows the same major expenditure categories used by county and municipal 
governments for the submission of Annual Financial Reports. In answer to your specific 
questions, the utilities and stormwater enterprise funds should be recorded in Physical 
Environment. The golf enterprise fund should be reported in Culture/Recreation. The pension 
funds should be included and recorded in General Government Services. Debt service 
payments should be recorded in General Government Services as well. 
 
Question 
For purposes of the new reporting requirements, is the Cost of Pay Off Current Debt Obligations 
to be reported as the amount of principal outstanding or the debt outstanding including 
interest? For each category of debt, report the amount of outstanding principal only. Exclude 
interest. 
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Question 
Cost of Pay Off Current Debt Obligations – do you want to include everything that GASB states 
is debt such as compensated absences, other post-employment benefits (which are all on the 
government wide statements), claims payable, pension liability, or just bonds, loans, and leases? 
Include only bonds, loans, and other financial arrangements such as certificates of 
participation. 
 
Question 
Should capital lease obligations be reported within the Cost to Pay Off Current Debt Obligations 
section? Capital lease obligations should not be reported. 
 
Question 
Should a CBA (i.e., Covenant to Budget and Appropriate) be reported within the Cost to Pay Off 
Current Debt Obligations section? A Covenant to Budget and Appropriate (CBA) should not be 
reported. 
 
 
Answers to Questions about Employees, Salary, and Benefits 
 
Question 
Should the reporting of total salary and benefits and number of employees include all BOCC 
employees as well as employees of the Clerk of Courts, Supervisor of Elections, Property 
Appraiser, and Sheriff’s Department? Yes, the reporting of Salary, Benefits, and Number of 
Employees should include all employees of the BOCC and all constitutional offices, except for 
the elected constitutional officers themselves (i.e., County Commissioners, Clerk of Circuit 
Court, Property Appraiser, Tax Collector, Supervisor of Elections, and Sheriff). 
 
Question 
For seasonal and temporary FTE’s, we don’t have a count on those. We have a budgeted 
equivalent FTE that we could give but not an actual number of bodies. Is that what you are 
looking for or just leave it blank? During our pre-testing, one or more budget officials 
mentioned that they budget for seasonal and temporary employees’ salaries, but not 
necessarily the number of positions since monies are allocated to departments and managers 
have discretion to determine hiring needs. If your local government follows this same practice, 
please leave the number of positions blank … just include the budgeted amount for salaries 
and/or benefits. 
 
Question 
What items are we to include in benefits? Obviously medical insurance and pension, but what 
about workers’ comp, FICA, etc.? When you open the reporting form, and hover over the 
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question mark (?) next to Total Benefits, the following description is provided … “Total 
benefits, as classified by your local government, for authorized or established positions. 
Excludes all elected officials.” In other words, the Benefits category should include those items 
that your jurisdiction considers as benefits. During EDR’s pre-testing of the reporting forms 
with a sample of county and municipal budget officials, it was pointed out to us that how local 
governments classify benefits may differ from one jurisdiction to another. 
 
Question 
The reporting form is asking us to separate out Regular or Permanent Employees (FTEs) from 
Seasonal and Temporary Employees (FTEs). Am I correct that permanent part time employees 
would be listed under Regular or Permanent Employees (FTEs)? Also, we have 5 Auxiliary Police 
employees who are volunteers – they do not get paid. Should I include them or exclude them? 
Permanent part-time employees should be reported in Regular or Permanent Employees and 
the total number of employees should be reported as FTEs. The five unpaid Auxiliary Police 
volunteers should be excluded. 
 
Question 
I have a question regarding the reporting requirements for county governments. When I open 
the reporting form, there is only one tab for completion. When I select our county’s name from 
the drop box, our county’s population, household income, and number of special districts 
populate automatically. The new law requires the reporting of average county or municipal 
employee salary as well as percent of the entity’s budget spent on salaries and benefits for the 
entity’s employees. Are these calculations that our county needs to provide? County and 
municipal governments are not being asked to make these calculations. EDR will be able to 
make these calculations using the data providing in the form and the population figures that 
have already been compiled. 
 
 
Answers to Questions about Population, Median Income, and Special Taxing Districts 
 
Question 
Would an MSTU County Wide for Medical Transport count as a Special Taxing Unit? For the 
purposes of this legislation, a MSTU is not a special taxing unit. When EDR asked the House 
Local, Federal & Veterans Affairs Subcommittee staff about the meaning of “special taxing 
units” within this legislation (i.e., HB 861), we were told that it means the total number of 
dependent and independent special districts that are wholly or partially within the local 
government. As stated in #2 of our posted “Instructions for Completing Reporting Form” 
document, after you select the county or municipality, the form automatically fills several data 
items with the latest available official data. First, the Countywide or Municipal Population 
Estimate Less Inmates figure is currently based on the official April 1, 2018 estimates prepared 
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by the Bureau of Economic and Business Research (BEBR), University of Florida. Second, the 
county’s or municipality’s Median Household Income figure is based on the most recent U.S. 
Census Bureau’s American Community Survey. Third, the Number of Special Districts figure is 
based on the Official List of Special District maintained by the Florida Department of Economic 
Opportunity’s Special District Accountability Program. The number shown reflects the total 
number of dependent and independent special districts for which the county or municipality is 
listed as the local governing authority. Consequently, for these three items, you will not need 
to furnish anything; just review for accuracy. These statistics, for all county and municipal 
governments, are included in Excel files posted on the EDR’s Local Government Financial 
Reporting website. These files will allow local government officials to review the data for 
accuracy. 
 
Question 
This new law calls for “Median Income” - your source of data is for “Median Household Income” 
not per person income, yet spending is divided by individuals, not households? The legislation 
specifies that county and municipal governments are to report median income within the 
jurisdiction. Since county and municipal governments typically don’t collect income data on its 
residents, EDR choose to use “median household income” as the relevant statistic since these 
data are readily available from the U.S. Census Bureau’s American Community Survey. 
Furthermore, as stated in #7 of our posted “Instructions for Completing Reporting Form” 
document, historical official population estimates (i.e., total estimate less inmates) for your 
jurisdiction will be used by EDR staff to calculate government spending per resident and 
government debt per resident for the preceding five years as required by the law. Specifically, 
the report to be published by EDR will use the population estimates as of April 1st of the 
relevant year as shown on EDR’s website. For example, a jurisdiction’s April 1, 2019 Estimate 
Less Inmate figure will be used to calculate per capita government spending and debt reported 
from the FY 2019-20 Adopted Budget. 
 


